citroenmelisse, kruid van het succes

Alden Smith is een bekroonde auteur, en levert regelmatig bijdragen aan deze website. Met een schat aan kennis te delen van zijn 50 jaar carrière als schrijver, werkt hij aan uiteenlopende onderwerpen, zoals huis reparatie, gezond leven, auto’s, personal finance, en koken.

De geur van citroenmelisse heeft mensen verleid minstens 2000 jaar. De geur van citroen met een spoor van mint is onvergetelijk en zeker te behagen. Vaak geplant om bijen aan te trekken, de citroenmelisse kruid heeft een geschiedenis lange traditie en de legende. Er is de mogelijkheid dat citroenmelisse, of balsem als het gemakkelijk wordt bekend, werd in de Odyssee van Homerus genoemd. Het is al lang gebruikt voor beten van vele soorten. De Arabieren waren vooral dol op citroenmelisse, en geloofde het was goed voor hartaandoeningen en een manier om je geesten op te heffen. Hier bespreken we citroenmelisse – het gebruik ervan, zowel culinaire en medicinale, hoe het wordt geteeld, en een korte geschiedenis.

Geschiedenis van Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft de naam van het verdiende “kruid van het succes.” Al in 1696, de London Dispensary beweerde dat “Balm, gezien elke ochtend, zal de jeugd te vernieuwen, het versterken van de hersenen en het verlichten smachtende natuur.” Met een rijke historie, is deze plant van de Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse regio nu op grote schaal gekweekt in vele delen van de wereld.

Plinius de Oudere, de Romeinse geleerde, zei dat de bijen de voorkeur citroenmelisse aan alle andere planten. De Griekse arts Dioscorides gebruikte de fabriek voor beten van insecten en dieren. Citroenmelisse werd in wijn te maken aan een tonic voor de patiënten van de beten te maken.

Citroenmelisse werd naar dit land gebracht door de kolonisten, en er wordt gezegd dat het op grote schaal werd gebruikt om “de hoorn van de geest.”

medicinale toepassingen

Citroenmelisse werd beschouwd als de natuur Prozac in vroeger tijden. Culpeper, de Britse kruidendokter zei dat “citroenmelisse maakt, dat de geest en het hart om vrolijk te worden, en drijft weg al lastige zorgen en gedachten van de geest als gevolg van melancholie en zwarte choler.” Mogelijk is het heerlijk lemony geur was therapie genoeg op zich. Tests van laboratoriummuizen echter zien dat het een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel heeft.

De olie van citroenmelisse blijkt de groei van bacteriën en virussen te remmen. Dit zou getuigen dat het gebruik ervan voor insecten en hondenbeten genezen waarde heeft. Culpeper werd ook gezegd om het te gebruiken voor het helen van “vuile zweren.”

culinaire toepassingen

Citroenmelisse heeft een citroenachtige smaak met een vleugje munt. De bladeren worden best vers gebruikt, maar kan worden gedroogd thee. De smaak is mild, dus het wordt vaak toegevoegd aan verschillende muntjes om een ​​kruidenthee te maken.

Toss geheel of gehakte bladeren in een groene salade. Het werkt ook goed in fruitsalades, gestoomde groenten, kipsalade, bij pluimvee vulling, punch, en vis marinades.

Citroenmelisse werkt goed met asperges, bonen, broccoli, maïs, lam, olijven en schelpdieren. Het wordt ook gebruikt in de likeuren Benedictijnse en Chartreuse.

Hoe to Grow Citroenmelisse

Citroenmelisse is een losjes vertakte vaste plant die staat bekend om zijn geur, niet uiterlijk. Het is een lid van de mint familie. Stengels vierkante volgens typisch munt. Het groeit tot een hoogte van 2 voet en heeft de neiging om iets uitstrekken. De bloemen zijn wit of geelachtig, buisvormige, en ongeveer 1/2 inch lang. Bladeren zijn tegenoverstaand, breed en 1 tot 3 inch lang. Citroenmelisse bloeit van juli tot en met september.

Citroenmelisse geeft de voorkeur aan een gemiddelde goed doorlatende grond. Het is winterhard tot de zones 4-5. Probeer een pH balans van 7,0 voor optimale resultaten te handhaven. Citroenmelisse groeit goed in de volle zon tot schaduw. Herbalists raden het planten aan de rand van de tuin, zodat wanneer u langs borstel, zal de citroengeur worden vrijgegeven.

Citroenmelisse groeit makkelijk uit zaad. Het zal beter ontkiemen als zaden niet worden gedekt. Plaats kaasdoek over het zaad in de kruidentuin om het vochtig en wegwaaien te houden. Als de planten lijken ietwat mager in het eerste jaar, zullen ze je belonen het volgend jaar met een ruime oogst.

Citroenmelisse heeft weinig dreiging van insecten, maar is gevoelig voor meeldauw. Als dit witte poederachtige schimmel op de bovenste bladeren verschijnt, verwijder onmiddellijk uit de tuin, en wel gedurende het groeiseizoen.

Oogsten en opslag

oogsten altijd voordat de plant bloemen. Omdat het zo productief is het niet ongebruikelijk om drie stekken per jaar krijgen. Het verliest een groot deel van de geur na drogen. Snijd de gehele plant 2 inch boven de grond, en verzekeren het is snel gedroogd. Als het langer duurt dan twee dagen te drogen, blijkt vaak zwart.

Tips voor de chef-kok

Maak een thee door het koken van verse of gedroogde bladeren in het water. Zeef de vloeistof, en stoof vers of gedroogd fruit in.

Citroenmelisse brengt goede geur van de kruidentuin. Het trekt bijen het beste van elke plant. Plant een aantal aan de rand van uw kruidentuin, en genieten van de frisse geur van citroen het hele groeiseizoen.